5/25/2007

Es constitueix una plataforma que reclama la derogació de l'ordenança de civisme de Tortosa (EL PUNT, 23 de maig)

Recuperem lo Carrer convocarà «actes de desobediència» al reglament

LURDES MORESO. Tortosa
Les associacions Panxampla, Skatosa, Maulets i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans han constituït la plataforma Recuperem lo Carrer amb l'objectiu que es revise el text de l'ordenança de civisme de Tortosa que consideren excessivament restrictiva. La plataforma presentarà al·legacions al text aprovat per l'Ajuntament però també recollirà firmes perquè es derogue i convocarà un seguit d'actes al carrer de «desobediència» a l'ordenança, així com un debat públic.


«És una ordenança que coarta la llibertat de reunió i d'expressió de molts ciutadans», va manifestar Juli Loras, un dels portaveus de la plataforma Recuperem lo Carrer. En aquest sentit, la plataforma considera que l'ordenança només inclou dues prohibicions raonables: el vandalisme i la de fer les necessitats fisiològiques al carrer, totes dues incloses en l'anterior ordenança. Recuperem lo Carrer rebutja que es prohibeixen les expressions gràfiques al carrer o el fet de penjar pancartes. «Queda prohibit i amb multes de 750 euros tant si es fa malbé el mobiliari urbà com si no», va dir Loras. La plataforma tampoc comparteix que se sancione beure al carrer, «seria correcte impedir que es deixessin botelles al carrer o que es fes soroll, però no és això el que sanciona l'ordenança». També queda totalment prohibit acampar.

Per tal d'aturar l'aplicació del text, la plataforma Recuperem lo Carrer començarà una recollida de firmes per demanar-ne la derogació a l'Ajuntament. De fet, en el ple ordinari del mes de juny es debatrà una moció del col·lectiu Panxampla, que proposa que s'ajorne el debat sobre l'ordenança de civisme. «Aquesta moció s'hauria d'haver inclòs en el ple extraordinari que es va aprovar l'ordenança, però una maniobra fosca del govern municipal ho va impedir», va dir Andreu Curto, portaveu de la plataforma.